top of page

Okrog sveta z glasbo, izmenjavami in šolanjem v tujini

Avgusta smo potovali med različnimi kulturami, skozi glasbo, izmenjave in šolanjem v tujini. Mesec je otvoril Gregor Žibert z novo epizodo cikla oddaj Zgodovina popularne glasbe. Tokrat se je dotaknil popa. Zaradi širine žanra je v novi epizodi govoril o producentskem popu. Šestdeseta leta in tehnološke inovacije so pustili pečat na pop zvrsti. Kakšen je ta bil in kateri komadi so pustili največjega, odkrij v novi epizodi ZPG. V predhodnjih epizodah je Gregor govoril o Soulu, Rock’n’Rollu in Bluesu.


Če si naš_a zvest_a poslušalec_ka, potem se zagotovo spominjaš prispevkov, ki jih je spomladi pripravljala Nika Pušlar. Pisala je pisma Lari in nas tako obveščala o prigodah iz vzhodne Azije. Zia Perko Rogelj jo je povabila na pogovor in Niko podrobno izprašala o njeni izkušnji na Tajvanu, zakaj se je odpravila tja in kaj vse je doživela. Prisluhni že sedmi epizodi Dvigoritisa, seriji podcastov, ki mlade vzpodbuja, da vstanejo in naredijo nekaj zase. Serija Dvigoritis nastaja s podporo Zavarovalnice Sava.


Merjema Đulović pa nas v novi epizodi oddaje Bosanska študentka v Sloveniji popelje v preteklo leto. V dan, ko je izvedela, da je sprejeta na Univerzo v Ljubljani. V sledečem tednu dni je bila postavljena pred pomembno odločitev - zapustiti stabilno življenje v rojstnem mestu ali stopiti iz cone udobja in narediti korak zase? Prisluhni njenemu procesu odločanja in zakaj je izbrala tisto bolj tvegano možnost. Če si izpustil_a prvo epizodo, ji prisluhni tukaj.


Avgust smo zaokrožili s še eno glasbeno oddajo. V novi oddaji Alternativne fronte je Gregor Žibert analiziral novi val britanskega pop-punka. Ker je to žanr, ki se pojavlja predvsem v času družbenih pretresov, je potegnil vzporednice med thatchersko Britanijo v poznih 70-ih in konzervativno Britanijo v obdobju brexita. Prisluhni epizodi in komadom, zbranim v playlisti.


Ne pozabi, da so naše oddaje dostopne na naši spletni strani, na Spotifyju in Apple Podcasts. Klikni zvonček in nikoli več ne zamudi nove oddaje.


13 views
bottom of page